Het Pronkjewailpad

Langs een boomgaard met oude appelrassen wandelen is leuk, maar zou je niet nog liever zelf zo’n appeltje proeven? En als je tijdens je tocht leest dat de dorpskerk zo’n spectaculair interieur heeft, wil je dat natuurlijk ook even zien. Voor wandelaars van het unieke Pronkjewailpad staan alle deuren wagenwijd open. Wandel mee en laat je zintuigen de gastvrijheid van Groningen ervaren.

Je gaat op pad met een stempelkaart en app en verzamelt al wandelend alle ‘pronkjewails’. Zo staan bij de Noordroute, die vanaf april 2018 gewandeld kan worden, onder andere de kerken en het wierdenlandschap centraal. Hoe dit unieke landschap ontstond ontdek je tijdens de wandeling in museum Wierdenland in Ezinge, natuurlijk onderdeel van de route.

Ook de kerken doen mee. Stichting Oude Groninger Kerken zet tientallen van haar kerken permanent open. Binnen kun je zelf een kopje koffie of thee zetten en uitrusten van je gemaakte wandelkilometers. Warm van binnen worden onder eeuwenoude gewelven, de geur van oude stenen… het licht door de kerkramen… het geluid van een zomerbuitje op het dak…

Proeverij achter de schermen

Het Pronkjewailpad verbindt zo veel mogelijk ondernemers en bezienswaardigheden aan elkaar. Om de paar kilometer mogen wandelaars iets extra’s proeven, zien, horen, ruiken,  voelen of ervaren. Denk aan een lekker stukje gerookte paling en een kort kijkje in de rokerij. Of een overtocht met een kano in Winsum: vanaf het water valt je blik weer op heel andere dingen dan vanaf de brug! In totaal doen ruim 150 ondernemers mee. Zij zetten van donderdag t/m zondag hun deur open voor nieuwsgierige wandelaars.

En zo kan het zijn dat je tijdens je wandeling dwars door het openluchtmuseum in Warffum loopt. Of ineens oog in oog staat met een zeehond in het zeehondencentrum. Van kaasmakerij tot museum, van maïsdoolhof tot fruitboomgaard: samen maken ze van Groningen wat typisch Gronings is. En wat dat precies is… dat kun je pas echt begrijpen als je het hebt ervaren. Om met de woorden van Peter Velthuis te spreken: ‘Na afloop van het Pronkjewailpad kun je met recht zeggen: ik ben een echte Grunneger.’

Wandelavontuur

Het Pronkjewailpad is in 2018 van 12 april t/m 31 oktober te wandelen. Is een wandelavontuur van 250 kilometer je wat te veel? Gewoon een kort stukje lopen kan ook. Maar pas op, je loopt al snel toch nog even een stempelpost verder, nieuwsgierig naar de volgende proeverij. Gastvrijheid kent immers geen tijd!

Kijk op: www.pronkjewailpad.nl voor praktische informatie.

Deel deze pagina