Facts & Figures Groningen

Geschiedenis

De geschiedenis van Groningen begint in 300 voor Christus. Al rond dit tijdstip wordt de uitloper van de Hondsrug waar Groningen op ligt, bewoond. In 1040 wordt Groningen de meest Noordelijke post van het bisdom Utrecht en daarmee van kerkelijk en strategisch belang. Het huidige stratenplan van de binnenstad dateert nog uit deze tijd.


Inwoners

Groningen telt meer dan 200.000 inwoners en is met een gemiddelde leeftijd van 36,4 jaar de jongste stad van Nederland. Dit komt voornamelijk door de ruim 59.000 studenten die in de stad aan het Hoger- of Universitair onderwijs studeren en waarvan een groot gedeelte in Groningen woont. Groningen is dus een typische studentenstad.


Universiteit

De Rijksuniversiteit van Groningen dateert van 1614 en is de op een na oudste nog bestaande Universiteit van Nederland. Er studeren ongeveer 30.000 studenten en daarvan komt ongeveer 19,6% uit het buitenland.


Fietsstad

Groningen is de ultieme fietsstad en om deze reden in 2002 verkozen tot Beste fietsstad van Nederland. Groningen heeft 145 kilometer fietspad en de Stadjers pakken gemiddeld 1.31 keer per dag de fiets, tegen een landelijk gemiddelde van 0.84 keer per dag.


Hanzestad

Groningen heeft een rijke historie. In de veertiende eeuw sloot Groningen zich aan bij het Hanzeverbond. Ook nu zijn de sporen van deze Hanzetijd in Groningen nog goed te zien. Dankzij het Hanzehuis, dat alleen producten uit de oorspronkelijk Hanzesteden verkoopt, blijft deze geschiedenis leven.


Beste binnenstad

Groningen is in 2005 uitgeroepen tot 'Beste Binnenstad' van Nederland. Bij deze verkiezing worden de deelnemende steden onder andere beoordeeld op bereikbaarheid, inrichting, gastvrijheid en veiligheid.


Groninger Museum

Het Groninger Museum heeft zich, sinds de bouw in 1994, ontpopt als een enorme publiekstrekker. Geen wonder: het gebouw herbergt niet alleen veel kunst maar is een kunstwerk op zich. Het ontwerp van Alessandro Mendini trekt veel aandacht en is prachtig om te zien. 

Groninger Forum

Het Groninger Forum is een spectaculair gebouw dat achter de Grote Markt verrijst. Het wordt een ontmoetingsplaats voor nieuwsgierige mensen, vol exposities, films, (literaire) evenementen, talkshows, horeca en het nieuwe Nederlands Stripmuseum. Op de bovenste verdieping komt een skylounge met restaurant, een dakterras met openluchtbioscoop en een fantastisch uitzicht over de stad. De opening staat gepland voor de zomer van 2019.


Groningen, waterstad

De stad Groningen wordt omringd door water en biedt doorvaarmogelijkheden naar Oost-Groningen, de Eems, het Lauwersmeer en Friesland. Groningen beschikt over een eigen jachthaven voor botenbezitters. Er kunnen kano’s en waterfietsen worden gehuurd. Er zijn verschillende roeiclubs in de stad en pal tegenover het station vertrekt de rondvaartboot.


Meest tevreden inwoners

Met al dit moois is het niet zo raar dat uit onderzoek is gebleken dat de Groningers het gelukkigst zijn met hun woonplaats. Groningen is een nuchtere, relaxte stad: nergens heerst een groter gevoel van veiligheid dan in de stad Groningen.

Deel deze pagina