Architectuur in Groningen

Appartementen, arbeiderswoningen, nieuwbouwwoningen, kantoren. Historische herenhuizen, pakhuizen, gasthuizen en hofjes, en moderne scholen en musea. Van een eeuwenoud Goudkantoor tot een fonkelnieuwe Tasmantoren. Groningen ìs architectuur.

Een bezoek aan architectuurstad Groningen begint op een van de mooiste stations van Nederland: het Centraal Station, hier het Hoofdstation genoemd. Het plafond van dit station is gemaakt van papier maché. Het stationsgebouw is een ontwerp van Isaac Gosschalk, in 1896 voltooid en na vele aanpassingen in 1999 weer geheel in de oorspronkelijk staat teruggebracht.Goudkantoor en pakhuizen

Het Goudkantoor, in het centrum van Groningen aan de achterzijde van het inmiddels 200 jaar oude gemeentehuis, staat te midden van het Waagcomplex, een ontwerp van de Italiaan Adolfo Natalini en gebouwd in 1999. In het Goudkantoor, een renaissancegebouw uit 1635, is nu een restaurant gevestigd. Groningen is een Hanzestad en dit zie je terug in de vele historische pakhuizen, bijvoorbeeld langs de Noorderhaven.

Design

Het urinoir van Rem Koolhaas (met foto’s van Erwin Olaf) aan het Kleine der A, de entree van het Universiteitsmuseum, de Academie van Bouwkunst, het Wallhouse aan het Hoornse Meer dat twee keer per jaar een kunstenaar, schrijver of architect huisvest, en nog veel meer; Groningen barst van het design.

Skyline Groningen

De Martinitoren bepaalde eeuwenlang de skyline van Groningen. Hier is verandering in gekomen: het Gasuniegebouw, maar ook de bijzondere Tasmantoren, het nieuwe gebouw van de Informatiebeheer Groep en in de toekomst het Groninger Forum bepalen nu het aanzien van Groningen.

Platform Gras

Het Platform Gras is een platform voor Groningen Architectuur en Stedenbouw. Gras verzorgt regelmatig thematische excursies en rondleidingen.

Moderne architectuur

Het veelbesproken ontwerp van Allessandro Mendini, het Groninger Museum herbergt niet allen veel kunst, maar is een kunstwerk op zich.

Het Gasuniegebouw is een goed voorbeeld van organische architectuur. De architecten Ton Alberts en Max van Huut vonden dat een mens eigenlijk drie lagen beschermingen heeft: huid, kleren en gebouw. Een gebouw moet volgens de ontwerpers dus net zo comfortabel zitten als een huid, en de gebruiker moet er de harmonie met zijn directe omgeving voelen.

De Openbare Bibliotheek Groningen in het centrum van Groningen is gevestigd in ontwerp uit 1992 van de Italiaanse architect Georgio Grassi. Het moderne pand staat zij aan zij met het oudste huis van de stad Groningen, het Calmershuis, een steenhuis gebouwd rond 1250.

Deel deze pagina