Werelderfgoed Centrum Waddenzee in Lauwersoog over twee jaar open

donderdag 26 april 2018

Werelderfgoed Centrum Waddenzee in Lauwersoog over twee jaar open

Over dik twee jaar opent in Lauwersoog het Werelderfgoed Centrum Waddenzee. Het ontwerp van het nog te bouwen centrum is onlangs gepresenteerd. Het gebouw is ontworpen door de Deense architect Dorte Mandrup.

Als alles volgens plan verloopt, opent het centrum in juni 2020 de deuren. Het is de bedoeling dat het Werelderfgoed Centrum Waddenzee een centraal punt is van waaruit de Waddenzee beleefd kan worden. Zo zijn er straks wisselende exposities te zien over Werelderfgoed Waddenzee, de Nationale Parken Lauwersmeer en Schiermonnikoog, en ook is er aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van het Waddengebied. Ook het Zeehondencentrum Pieterburen krijgt een plek in het nieuwe centrum.

Daarnaast komt er een panoramadek met uitzicht over het Wad en wordt het centrum het startpunt voor tal van excursies en expedities per fiets, boot of te voet in het gebied. Het centrum gaat ook onderdak bieden aan een hotel met vijftig kamers, een restaurant en een café. Innovatieve ondernemers kunnen zich vestigen in de Wadhal.

Dorte Mandrup
Architect Dorte Mandrup gaat het gebouw ontwerpen. Ze werd gekozen uit vele binnen- en buitenlandse toparchitecten. Ze heeft haar sporen internationaal ruimschoots verdiend en staat bekend om haar iconische architectuur en het impassen van ontwerpen in bijzondere, complexe landschappen. Ze heeft veel ervaring met het bouwen van dit soort centra in onder meer Denemarken, Duitsland en Groenland.

De verwachting is dat het Werelderfgoed Centrum minimaal 150.000 bezoekers per jaar zal trekken.

Deel deze pagina