Wandelaars Pronkjewailpad gehuldigd tijdens Camino Groningen

vrijdag 26 oktober 2018

Ruim 300 wandelaars die afgelopen maanden de complete Noordroute van het Pronkjewailpad hebben gelopen, lopen zaterdag 17 november de officiële slotetappe van de wandeltocht. Onder de noemer ‘Camino Groningen’ lopen de wandelaars in een feestelijke stoet van de Sint Maartenskerk in Middelbert naar de Martinikerk in Groningen.

Het Pronkjewailpad bestaat uit een Noordroute en een Zuidroute. Van april tot en met oktober dit jaar kon de Noordroute al worden gelopen, waarbij de mooiste en meest bijzondere toeristische attracties in de provincie met elkaar verbonden zijn. Zo komen de wandelaars letterlijk door borgen en musea en lopen ze dwars door het Nationaal Park Lauwersmeer.

De ruim 300 wandelaars die onderweg álle stempels hebben verzameld, zijn uitgenodigd voor de speciale slotetappe. Die start dus in de Sint Maartenskerk in Middelbert waar de wandelaars worden uitgezwaaid door Sint Maarten, het beeldmerk van de tocht, te paard.

Na een wandeling van 13 kilometer, waarbij de deelnemers onderweg nog een paar bijzondere verrassinkjes te wachten staan, komen de wandelaars aan in Groningen waar ze zich verzamelen bij restaurant Pronk op de Vismarkt. Vanaf daar lopen de 300 wandelaars in een stoet, en onder muzikale begeleiding, naar het Stadhuis, waar ze gehuldigd worden door de burgemeester. Vanaf het Stadhuis lopen ze vervolgens, door een erehaag van betrokkenen, naar het Martinihuis waar ze een medaille en een oorkonde uitgereikt krijgen.

Volgend voorjaar kunnen de wandelschoenen weer aan, en kan behalve ook de Noordroute ook de splinternieuwe Zuidroute worden gelopen. De organisatie vermoedt dat zo’n 3000 mensen afgelopen maanden de Noordroute, of althans een deel daarvan, hebben gelopen.

Klik hier voor de website van Tocht om de Noord. 

Deel deze pagina