Virtueel Groningens Ontzet vieren in het jaar 1922

vrijdag 26 augustus 2016

Virtueel Groningens Ontzet vieren in het jaar 1922

De Verhalen van Groningen lanceert op zaterdag 27 augustus het gebied Stad en Haren in De Verhalen van Groningen app, tijdens de spoedcursus Groninger Geschiedenis voor Dummies op Noorderzon. De app verandert Groningen in een virtueel openluchtmuseum en toont historische afbeeldingen in het straatbeeld van vandaag. Daarmee brengt de app bijzondere cultuurhistorische locaties tot leven. De app wordt per regio beschikbaar gemaakt. Na de aftrap van regio’s Eemsdelta en Westerwolde, zijn nu Stad en Haren aan de beurt.

De app geeft een signaal wanneer de gebruiker op een bijzondere cultuurhistorische locatie is. Hier is het verhaal te lezen over de locatie en kan de historische foto over het huidige straatbeeld worden geschoven. Zo is per locatie in de app te zien hoe het er vroeger uitzag. Dit gecombineerde beeld kan worden vastgelegd en gedeeld met anderen. 

De app toont onder andere welke functie het paviljoen in het Noorderplantsoen had in 1903, in welke kerk in Haren Bommen Berend een kanonskogel op zijn bord zuurkool zou hebben gekregen, hoe de stad 250 jaar Groningens Ontzet vierde in 1922 en hoe de Helpmancentrale de Groningse huishoudens voorzag van elektriciteit.

De app is volop in ontwikkeling en wordt per regio uitgerold. Groningen en Haren is het derde gebied die in de app beschikbaar is. Geïnteresseerden die meer willen weten over de geschiedenis van Groningen kunnen zaterdag 27 augustus tijdens de spoedcursus Groninger Geschiedenis voor Dummies op Noorderzon hun kennis bijspijkeren.

Samenwerking

De app is een initiatief van de Verhalen van Groningen in samenwerking met RHC Groninger Archieven. Voor het verkrijgen van het historisch beeldmateriaal wordt intensief samengewerkt met regionale archieven en particuliere collecties.

Download de app gratis in de App Store of de Google Play Store .

Foto: RHC Groninger Archieven

Deel deze pagina