Topstukken van Brücke Museum in Groningen

woensdag 25 november 2009

In het Groninger Museum zijn vanaf 13 december topstukken te zien uit de collectie van het Brücke Museum in Berlijn. De tentoonstelling toont 150 werken waaronder schilderijen, tekeningen, grafiek en beelden van Brücke-leden Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel, Karl Schmidt- Rottluff, Fritz Bleyl, Max Pechstein, Emil Nolde, Cuno Amiet en Otto Mueller.

De in 1905 in Dresden opgerichte kunstenaarsgroep ‘Brücke’ geldt tot op de dag van vandaag als een van de belangrijkste steunpilaren waarop het Noord-Europees expressionisme gegrondvest is. De snelle schetsmatige vormen en de expressieve kleuren in vaak contrasterende kleurcombinaties, zijn kenmerkend voor het Brücke expressionisme. Tot de onderwerpen van de Brücke kunstenaars behoorden stadsgezichten, landschappen en de wereld van het variété. In 1913 viel de groep uiteen en gingen de kunstenaars hun eigen weg.

In de jaren dertig werd het werk van de leden van de Brücke door het nationaal- socialistische regime tot ontaarde kunst bestempeld. In de jaren twintig van de vorige eeuw raakten ook een aantal schilders van De Ploeg geïnspireerd door het expressionisme van de Brücke. De expositie is te zien tot en met 11 april volgend jaar.

www.groningermuseum.nl
 

Deel deze pagina