Terug naar het begin

woensdag 28 april 2010

Terug naar het begin
Cultuur beleven en genieten van het Groninger platteland met haar eeuwenoude wierdendorpen. Dat kan tijdens het festival ‘Terug naar het begin’ dat op vrijdagavond 28 en zaterdag 29 mei wordt gehouden. Muziek, lezingen, theater, dans en beeldende kunst: het aanbod is uitgebreid. Het festival, dat dit jaar voor de derde keer gehouden wordt, is georganiseerd in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Het thema is dit jaar ‘Hadewijch, een verlangen naar liefde’. Cultuurliefhebbers kunnen van de voorstellingen genieten in zeven verschillende kerken, onder andere in de dorpen Middelstum, Loppersum en Huizinge.

De opening van het festival is vrijdag 28 mei in de Petrus- en Pauluskerk in Loppersum met een ‘wereldpremiere’. Componist Louis Peter Grijp reconstrueerde de melodien van de Vlaming Hadewijch. Deze liederen worden gezongen door het Hadewijch Trio, bestaande uit de Vlaamse zangeressen Els Janssens, Els Van Laethem en Agnes de Graaff.

Een dag later staan zeven kerken in het teken van Hadewijch. Bezoekers kunnen er op verschillende momenten terecht voor muziek, dans, theater of lezingen. ’s Avonds trekt het festival weer naar Loppersum voor een lezing van Henk van Os, oud-directeur van het Rijksmuseum. Hij laat beelden en schilderijen zien die de liefde voor God als grondslag hebben en vertelt hierover. Tot slot voert het gezelschap Musica Temprana het publiek mee naar een bijzondere verbeeldingswereld van de 17e-eeuwse Mexicaanse Sor Juana Inés de la Cruz. Zij wordt beschouwd als de grootste dichteres van haar tijd. Het publiek hoort teksten in de poëtische traditie van Sor Juana en Mexicaanse gitaarmuziek uit haar tijd. Dit alles onder leiding van Adrián Rodríguez van der Spoel en met o.a. Xenia Meijer.

Het volledige programma van het festival staat op www.terugnaarhetbegin.nl
 

Deel deze pagina