Slag om Bourtange en Vestivale

woensdag 28 april 2010

Slag om Bourtange en Vestivale
‘De Slag om Bourtange’ wordt op 1 en 2 mei weer in het vestingstadje nagespeeld door tientallen bewoners uit vroegere tijden. Zodra je het stadje binnenloopt waan je jezelf in het jaar 1814, de Napoleontische tijd. Soldaten en inwoners zitten in of voor hun bivakken en zijn bezig met de voorbereidingen voor een op handen zijnde veldslag. Die slag barst op beide dagen rond 14.00 los, compleet met gebulder van de kanonnen in het stadje.

Als de kruitdampen van de veldslag weer zijn neergedaald, komt het volgende evenement in Bourtange in zicht. Rond midzomer wordt Vestivale Bourtange georganiseerd, een nieuw cultureel festival. Tijdens deze eerste editie, op 19 en 20 juni, staat Vestivale in het teken van William Shakespeare. Toen deze grote schrijver in Engeland zijn grote werken schreef was de Republiek der Verenigde Nederlanden in oorlog met Spanje. In dezelfde periode kwam ook de Vesting Bourtange tot ontwikkeling. Tijdens het festival is Shakespeare het uitgangspunt voor twee toneelvoorstellingen.
Op 19 en 20 juni brengt theatergroep Amuse een bewerking van de komedie ‘As you like it’ van William Shakespeare onder de titel ‘Wat u wilt!’, een luchtige familievoorstelling met zang, muziek en dans. Naast de voorstellingen zijn er gedurende beide dagen binnen de vesting muzikale optredens, voordrachten, stalletjes, kraampjes en personages in historische kledij.

Tijdens een aantal weekenden in juli komt Bourtange tot leven, zoals het er vroeger aan toe ging. Alsof het eeuwen terug is, bivakkeren toenmalige bewoners weer in de tentenkampen. Hun kleding, wapens, keukengerei, tenten, kampleven en voedingsgewoontes zijn exacte kopieën van de betreffende tijd. Ook is het mogelijk om rondvaarten te maken over de grachten van de vesting. Sowieso is het historische Bourtange al een bezoekje waard. Meer informatie staat op de site van het vestingstadje.

www.bourtange.nl
 

Deel deze pagina