Scheepvaartmuseum dag lang toneel van WOII en het verzet

donderdag 26 april 2018

Scheepvaartmuseum dag lang toneel van WOII en het verzet

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum staat zaterdag 28 april de hele dag in het teken van de Tweede Wereldoorlog, het verzet en de bevrijding. Bezoekers hebben die dag gratis toegang tot de tentoonstelling ‘Voortdurend verzet! Wat zou jij doen?’ en kunnen hun meegebrachte voorwerpen uit de oorlogstijd laten beoordelen door een expertteam. Er is een lezing, een stadswandeling en een minitentoonstelling van de collectie van Battlefield Tours.

Expertteam
Van 10.00 -13.30 uur zit erin het museum een team experts klaar om de door de bezoekers meegebrachte voorwerpen en documenten in een bredere context te plaatsen en te beoordelen. Liggen er op zolder nog brieven, foto’s of zelfs een persoonsbewijs? Of een radio, knijpkat of ander object uit die tijd met een persoonlijk verhaal? Experts zoals Joël Stoppels, Frank von Hebel en medewerkers van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen vertellen verhalen en beantwoorden vragen.

Lezing over verzet en bevrijding
Journalist en auteur Frank von Hebel legde voor zijn boek ‘Mijn Bevrijding’ verhalen vast van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Von Hebel vertelt tussen 14.00 en 14.30 uur over het verzet en de bevrijding.

Stadswandelingen
Battlefield Tours verzorgt om 14.30 uur een stadswandeling langs zichtbare sporen van de bevrijding. Vanaf 10.00 uur zijn hiervoor gratis tickets af te halen bij de balie van het museum. Het aantal plaatsen is beperkt. Bezoekers kunnen ook zelf op zoek naar sporen van het verzet in de Groninger binnenstad aan de hand van een speciale wandelroute.

Tentoonstelling
De expo ‘Voortdurend verzet! Wat zou jij doen?’ gaat over de impact van verzet en de moed die ervoor nodig is om tegen de stroom in te gaan. Verzetsmannen en –vrouwen in de Tweede Wereldoorlog zoals Casper Naber, Anda Kerkhoven en Dirk Boonstra komen weer tot leven.

De dag wordt georganiseerd door het Noordelijk Scheepvaartmuseum, De Verhalen van Groningen, Battlefield Tours en het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG).

www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl

Deel deze pagina