NNT speelt Alice in Wonderland

woensdag 27 oktober 2010

NNT speelt Alice in Wonderland
Het Noord Nederlands Toneel staat dit theaterseizoen op de planken met het sprookje Alice in Wonderland. Deze klassieker uit 1865 van de Britse auteur Lewis Carroll, wordt gezien als een klassiek kinderboek maar is tegelijkertijd een confronterend sprookje voor volwassenen.

In Alice in Wonderland tuimelt een klein meisje door een konijnenhol een onbegrijpelijke wereld in. De Wereld waar Alice in terecht komt wordt bevolkt door onaangename lui, die dom, gewelddadig, angstig of gestresst zijn. Logica en kennis zijn in Wonderland maar beperkt bruikbaar.

Wonderland is dan ook verhullende benaming: er heerst eerder grimmigheid dan verwondering. Het lijkt de echte wereld wel.
De val in Wonderland krijgt een gevaarlijke en absurde wending, wanneer de volwassenen rond Alice niet alleen gek, maar ook onbetrouwbaar blijken. Hoewel ze erg ingenomen zijn met de manier waarop Wonderland ingericht is, weigert Alice mee te gaan in de waanzin en stapt ze uit het Wonderland de frisse lucht in.

Lewis Carroll stak de draak met de zoetsappige en moralistische kinderliteratuur uit die tijd en zette daar volwassen dialogen vol woordspelingen tegenover. Gecombineerd met de wonderlijke gebeurtenissen lijkt een theaterversie van Alice in Wonderland op het lijf geschreven van Ko van den Bosch. In zijn bewerking stelt hij de vraag ‘Wat als Wonderland niets anders is dan de bizarre, dagelijkse werkelijkheid?’. Alice in Wonderland van het Noord Nederlands Toneel toont de ontwikkeling van een kind in een absurde wereld. Grappig, maar ook pijnlijk: Ko van den Bosch laat zien dat in een wereld zonder zekerheden humor en lef de enige houvasten zijn.

Voor de speeldata: 
www.nnt.nl
 

Deel deze pagina