Teiresias in Groningen

woensdag 23 februari 2011

Teiresias in Groningen

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) staat vanaf 6 maart met de voorstelling Teiresias op de planken, die speciaal geschikt is gemaakt voor blinden en slechtzienden. De Griekse tragedie, over een blinde ziener, wordt deels gespeeld door blinde acteurs.

Tijdens de voorstelling, die 6 maart in première gaat, is er een verteller aanwezig die vertelt wat er op het podium gebeurt. Voor elke voorstelling worden bovendien vijftig zogenoemde ‘adventure seats’ verkocht, waarmee blinde bezoekers een speciaal plekje op het podium krijgen toegewezen. Flyers over Teiresias worden door het NNT in braille uitgegeven en ook de website over de voorstelling is door middel van een spraakoptie geschikt gemaakt voor blinden.

In de drie weken voorafgaand aan de première vindt in Groningen het evenement ‘Teiresias in de stad’ plaats. Als onderdeel hiervan kunnen zowel blinde als ziende mensen tussen 3 en 19 maart een speciaal voor Groningen gemaakte audiowandeling lopen. De wandeling wordt verzorgd door gidsen van de VVV en voert langs markante gebouwen en monumenten in de stad. Op de gebouwen langs de wandeling worden boxen geplaatst die geluiden uit het pand laten horen. De wandelingen vinden plaats op donderdag 3 tot en met zaterdag 5 maart om 15.30 uur, zondag 6 maart om 17.30 uur , donderdag 10 tot en met zaterdag 12 maart om 15.30 uur, zondag 13 maart om 17.30 uur en donderdag 17 tot en met zaterdag 19 maart om 15.30 uur. Reserveren via gidsenteam@vvvgroningen.nl of 0900 202 30 50 (€ 0,15 pm)

In filmcentrum ForumImages kan tijdens ‘Teiresias in de stad’ op een aantal avonden gedineerd worden in een ruimte die pikkedonker is gemaakt. Om ongelukken te voorkomen krijgt de bediening in het restaurant een infraroodkijker op, benadrukt het NNT. In het filmcentrum zijn tijdens het evenement verschillende films te zien waarbij, net als tijdens Teiresias, een verteller aanwezig is die uitlegt wat er op het doek te zien is. ‘Teiresias in de stad’ is ontwikkeld door fotograaf Hannes Wallrafen die in 2004 door een erfelijke aandoening blind werd.

Teiresias is tot en met 19 maart in Groningen te zien en wordt daarna in Utrecht en Amsterdam op de planken gebracht. De voorstelling is ook geschikt voor ziende mensen, zegt het NNT.


Meer informatie over evenementen rondom het thema Teiresias zijn te vinden op www.groningerforum.nl

Deel deze pagina