Nieuwe expo in Groninger Museum over adellijke schatten

maandag 29 mei 2017

Nieuwe expo in Groninger Museum over adellijke schatten

In het Groninger Museum is vanaf zaterdag 27 mei een expositie te zien die in het teken staat van adellijke schatten. De tentoonstelling ‘Rijk in Groningen’ is volgens het museum een mustsee voor iedereen die meer wil weten over de Groninger geschiedenis. 

De expositie ‘Rijk in Groningen - Borgen en Stadspaleizen 1600-1800’ laat de bezittingen en rijkdommen zien van Groningers die leefden in de 17e en 18e eeuw. Een absoluut hoogtepunt in de tentoonstelling is een reconstructie van een kamer uit het Huis met de 13 Tempels, een herenhuis aan de Oude Boteringestraat 23 in de stad. Bijzonder aan deze kamer is dat deze geheel van wand tot plafond beschilderd is door Hermannus Collenius, een van de bekendste kunstenaars van Groningen.

Bezoekers van Rijk in Groningen komen alles te weten over hoe de welgestelde Groningers toen leefden. Zoals de familie Clant, die in de Hanckemaborg in Zuidhorn woonde, of de familie Lewe van de borg Ewsum uit Middelstum. Hun borgen zijn gesloopt maar hun kostbaarheden zijn er nog wel. Met hun bezittingen, zoals de schilderijen van De Stomme en Collenius, het bijzondere houtsnijwerk van Jan de Rijk en het kostbare zilver en porselein troefden de rijken van toen elkaar af.

Maarten Baas

Tegelijk met de expositie ‘Rijk in Groningen’ is er in het museum ook een solotentoonstelling te zien van ontwerper Maarten Baas. ‘Hide & Seek, Maarten Baas’ laat het veelzijdige werk zien van een van de bekendste Nederlandse ontwerpers. Naast series als Clay en Smoke, waarmee Baas wereldberoemd werd, is ook nieuw werk te bewonderen.

Het werk van Baas bevindt zich op het snijvlak van kunst en design en staat bekend als humoristisch, rebels en theatraal. Hide & Seek, Maarten Baas is een overzicht van zijn belangrijkste werk van de afgelopen 15 jaar.

www.groningermuseum.nl

Deel deze pagina