Meters grote muziekfoto’s sieren maandlang de binnenstad van Groningen

woensdag 09 december 2009

Meters grote muziekfoto’s sieren maandlang de binnenstad van Groningen
Vanaf half december staat Groningen een maand lang in het teken van muziekfotografie. Tijdens Popview Outdoor worden muziekfoto’s op groot formaat bevestigd aan gevels van prominente gebouwen in de binnenstad. De grootste foto is 5 bij 8 meter. Ook worden in diverse straten fotoprints aangebracht en komt er een videokubus met fotoprojecties op de Museumbrug. Er is werk te zien van vele Europese muziekfotografen waaronder Annie Hoogendoorn en Tom Verbruggen. Beide fotografen wonnen afgelopen twee jaar de Lex van Rossen Award.

Muziekmaand in Groningen

Met 3FM Serious Request in december en EuroSonic Noorderslag in januari is Groningen deze winter de popstad van Nederland. Speciaal voor deze gelegenheid wordt de Groningse binnenstad eenmalig ingezet als openbare expositieruimte voor muziekfotografie. Voor het eerst in de geschiedenis wordt muziekfotografie op deze schaal getoond als kunstvorm in de openbare ruimte. De foto’s zijn onder andere bevestigd rondom de Grote Markt, de Vismarkt, het Boterdiep, Der Aa kerk en het Groninger Museum. Voor de bezoekers van het Glazen Huis worden tevens fotoprints aangebracht op de looproute van het Centraal Station naar de Grote Markt.

Deelnemende fotografen

Popview Outdoor toont een overzicht van het beste werk van voorgaande Popview exposities. Tevens zijn een aantal foto’s geselecteerd uit de aankomende editie. Naast foto’s van de beide winnaars van de Lex van Rossen Award zijn tijdens Popview Outdoor ook foto’s te zien van Emma Svenson uit Zweden, Angels & Ghosts uit België en Danny North uit Engeland. Nederland wordt vertegenwoordigd door onder andere Titia Hahne en Nick Helderman. Deze beide fotografen zijn geselecteerd voor de Lex van Rossen Award 2010, die op vrijdag 15 januari zal worden uitgereikt op EuroSonic Noorderslag. De foto’s hangen tot en met zondag 17 januari in de binnenstad van Groningen. Aansluitend wordt de expositie van Popview 2010 getoond tot 28 februari in fotogalerie Noorderlicht in Groningen.

Popview

Popview is een jaarlijkse overzichtstentoonstelling van talentvolle muziekfotografen uit Europa. Het wordt georganiseerd door de vaste Popview curatoren en het Productiehuis Popcultuur Groningen, in samenwerking met fotogalerie Noorderlicht en EuroSonic Noorderslag, het festival waar jaarlijks de Lex van Rossen Award wordt uitgereikt aan een van de deelnemende fotografen. Deze award is de enige Europese stimuleringsprijs voor popfotografie. In 2009 was Popview ook te zien in London en in Hamburg.

Deel deze pagina