Keur aan spraakmakende tentoonstellingen in Groninger Museum

dinsdag 29 oktober 2013

Keur aan spraakmakende tentoonstellingen in Groninger Museum

Kunstliefhebbers hoeven zich ook komende maanden niet te vervelen in Groningen. Het altijd spraakmakende Groninger Museum heeft ook de komende maanden weer een uiteenlopend programma samengesteld met kunst uit alle hoeken van de wereld.

Zo is tot 17 november bijvoorbeeld nog de spraakmakende tentoonstelling ‘FUCK OFF part II’ van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei te zien.

FUCK OFF part II gaat over het China na de millenniumwisseling, een periode van grote veranderingen. Het accent ligt op de individuele en onafhankelijke manier waarop kunstenaars omgaan met de sociale, culturele en politieke situatie in China en op het individu ten opzichte van de globalisering. De participerende kunstenaars geven kritiek op hun omgeving en trekken hun eigen conclusies via antropologische studies, het gebruik van sociale media en 'incoöperatief gedrag'.

De expositie ‘Het verdronken land is vruchtbaar’, nog te zien tot 9 februari volgend jaar, toont de archeologische rijkdom van het Waddengebied, zoals het Runenstaafje van Westeremden, het masker van Middelstum, goud- en zilverschatten en een prachtige serie aardewerk. De voorwerpen demonstreren de rijkdom van de vruchtbare kwelders die zijn afgezet op het eens verdronken land.

Ook is in het museum een expositie te zien van de Spaanse ontwerper Jaime Hayon, die eerder al verantwoordelijk was voor het ontwerp van het nieuwe informatiecentrum van het museum. Hayon geldt als één van de invloedrijkste ontwerpers van de afgelopen jaren. Met zijn werk, dat bestaat uit autonome en toegepaste projecten, manifesteert hij zich op diverse terreinen waaronder keramiek, meubels, interieurontwerp en tapijtontwerp. De expositie ‘Jaime Hayon – Funtastico’ vormt een reflectie op het werk van de Spanjaard in de afgelopen tien jaar.

De tentoonstelling Natural Beauty, die op 7 december zijn deuren zal openen, toont prachtige landschappen en stillevens uit de verzameling van de Duitse tropenarts en kunstverzamelaar Gustav Rau (1922-2002). Gustav Rau kan worden beschouwd als een van de meest uitzonderlijke verzamelaars van deze tijd. Meesterwerken van grootheden als Fra Angelico, Van Goyen, Van der Neer, Bonnard, Snyders, Fantin-Latour, Monet, Liebermann, Sérusier, Vuillard, Sisley en Morandi maken deze presentatie een feest voor het oog.

www.groningermuseum.nl
 

Deel deze pagina