Jong in Groningen in CBK

donderdag 24 september 2009

Jong in Groningen in CBK
In het kader van de tentoonstelling ‘Jong in Groningen’, die dit najaar in het Groninger Museum te zien is, besteedt ook het Centrum Beeldende Kunst (CBK) van 18 oktober tot en met 3 januari volgend jaar aandacht aan naoorlogse Groningse kunstenaars.

Een succes

De jonge kunstenaars uit de periode 1950 – 1987 konden nog gebruik maken van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). De kunstenaars kregen een financiële bijdrage van de Sociale Dienst als ze eens in de zoveel tijd een kunstwerk inleverden. Hoewel de BKR destijds niet zo’n goede naam had, kan er achteraf gesteld worden dat de regeling tal van bijzondere werken heeft opgeleverd die nog steeds deel uitmaken van de gemeentelijke kunstuitleencollectie. Het CBK spreekt zelf zelfs van ‘juweeltjes’ van inmiddels befaamde schilders als Jo van Dijk, Martin Tissing en Henri de Wolf.

Een selectie van de werken die voortkwamen uit de vroegere BKR-regeling zijn nog tot en met 3 januari te zien. Daarna worden ze opgenomen in de uitleencollectie van het CBK en zijn ze voor het eerst dus ook te leen.

Een deel van de werken die in het Groninger Museum te zien zijn, zijn overigens afkomstig van het CBK. 

www.cbkgroningen.nl
 

Deel deze pagina