Historische ‘moorden van Geefsweer’ onderwerp theaterstuk

dinsdag 25 maart 2014

Historische ‘moorden van Geefsweer’ onderwerp theaterstuk

In het prachtige kerkje van Heveskes is in april de theatervoorstelling ‘De Moorden van Geefsweer’ te zien. De voorstelling gaat over de waarheidsvinding, legendevorming en mythes rond de mysterieuze moord op de familie Uil tijdens de Napoleontische bezetting.    

Het is 1811. Delfzijl is bezet door de Fransen als in het nabij gelegen gehucht Geefsweer het gezin van Jan Klaassens Uil op gruwelijke wijze wordt vermoord. Over het hoe en waarom tast men in het duister, wat het mysterie alleen maar voedt. Zo zou een van de vier kinderen de moordpartij hebben overleefd. Vreemd, want volgens de kerkelijke bronnen had het echtpaar Uil slechts drie zonen.

De moorden van Geefsweer komen terug in verschillende Groningse volksverhalen. De voorstelling vertelt dan ook niet alleen de tragische geschiedenis van de familie Uil, maar begint met een aantal andere mysterieuze gebeurtenissen uit de Groninger volksoverleveringen.

De Moorden van Geefsweer is onderdeel van het kunstevenement ‘De laatste vriend van Napoleon’, dat wordt georganiseerd in het kader van 200 jaar Ontzet van Delfzijl, 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en 200 jaar Koninklijke Landmacht.

Voor data en kaartverkoop: www.delaatstevriendvannapoleon.nl/moorden-van-geefsweer

Deel deze pagina