Panorama Mesdag tijdelijk naar Groningen

vrijdag 30 oktober 2015

Panorama Mesdag tijdelijk naar Groningen

Op initiatief van de Gerrit van Houtenstichting is van 19 t/m 28 december ‘Moving Mesdag’ in Groningen te zien, een digitale variant van het ‘Panorama Mesdag’. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de in Groningen geboren Hendrik Willem Mesdag overleed. Daarom is 2015 uitgeroepen tot het Mesdagjaar. Groningen heeft Hendrik Willem Mesdag gevormd tot één van de bekendste schilders van Nederland. Daarom kan het ook niet uitblijven dat Mesdag zijn bekendste werk naar Groningen komt. Zo wordt het Mesdagjaar extra feestelijk wordt afgesloten, op de plek waar het ooit allemaal begon.

Moving Mesdag wordt vertoond door 14 speciale gebogen televisieschermen die samen een panorama vormen met een diameter van 10 meter. Deze schermen vormen een cirkel die in een speciaal hiervoor ontworpen ‘dome’ wordt geplaatst in de binnenstad van Groningen. In het digitaal panorama zien bezoekers de vier jaargetijden aan zich voorbij trekken, op verschillende tijdstippen van de dag en met uiteenlopende weertypen. Dit initiatief, ter ondersteuning van jonge kunstenaars, biedt een combinatie van 360-graden beeld en surround sound welke bezoekers laat opgaan in het Scheveningen van 1881. Een moderne kijk door de ogen van een Hollandse meester. In Amsterdam was Moving Mesdag met meer dan 28.000 bezoekers op het NDSM-plein en het Museumplein een groot succes. Groningen wordt de tweede stad waar Moving Mesdag neerstrijkt.

Naast Moving Mesdag wordt er tijdens deze periode op nog vele andere manieren aandacht besteed aan de familie Mesdag-van Houten in de stad en de provincie. Zo zijn er tentoonstellingen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum en de Fraeylemaborg en is er een stadswandeling vanuit VVV Groningen door De Verhalen van Groningen waarbij je in de voetsporen van Mesdag kan treden. Daarnaast komt er o.a. een buitenexpositie en kunnen de originele Mesdag schilderijen van het stadhuis bezichtigd worden.

Meer informatie is te vinden op: Moving Mesdag Groningen

Deel deze pagina