Heropende museum in teken Russische kunst

woensdag 22 december 2010

Heropende museum in teken Russische kunst
Acht maanden lang heeft de verbouwing geduurd, maar nu is het dan toch zo ver: het compleet gerenoveerde Groninger Museum heeft de deuren weer geopend. Sinds 19 december kunnen bezoekers er terecht voor de tentoonstelling ‘Het onbekende Rusland; Oriëntalistische schilderkunst 1850-1920’.

Afgelopen maanden is er hard gewerkt om het gebouw van Mendini zijn glans terug te geven. Topontwerpers Maarten Baas, Studio Job en Jaime Hayon hebben ruimtes opnieuw vormgegeven. Zij ontwierpen respectievelijk het Mendini Restaurant, de Job Lounge en het hypermoderne digitale informatiecentrum. De revitalisatie heeft een kleine 6 miljoen euro gekost.

Bezoekers kunnen sinds medio december terecht in het hernieuwde museum. Hier is dan ook de expositie ‘Het onbekende Rusland en de rijkdom van zijn 19de eeuwse Oriënt’ te zien. Met vele schilderijen en tekeningen belicht het museum in deze expositie de invloed van de Russische Oriënt op de schilderkunst uit de negentiende, begin twintigste eeuw en toont het tegelijkertijd werk van schilders die deze landen voortbrachten.

Ook in het verleden wijdde het Groninger museum al diverse, zeer succesvolle, tentoonstellingen aan de Russische kunsten. In 2001 toonde het museum de publiekstrekker ‘Ilja Repin. Het geheim van Rusland’, gevolgd door het ‘Russische Landschap’ (2003), ‘In dienst van Diaghilev’ (2004) en ‘Russische sprookjes, volksverhalen en legenden’ (2007).

www.groningermuseum.nl
 

Deel deze pagina