Groninger Museum koopt werk Folkert de Jong

woensdag 31 maart 2010

Groninger Museum koopt werk Folkert de Jong
Het Groninger Museum heeft met steun van de BankGiro Loterij het werk The Sculptor, the Devil and the Architect (2006) van kunstenaar Folkert de Jong aangekocht. De Jong is één van de meest opvallende Nederlandse kunstenaars van dit moment en wist ook internationaal door te breken. Het aangekochte werk is momenteel te zien in de solotentoonstelling van Folkert de Jong in het Groninger Museum, die tot 11 april loopt.

Folkert de Jong is bekend van zijn levensgrote beeldengroepen die gemaakt zijn van Styrofoam en polyurethaanschuim, dat als isolatiemateriaal gebruikt wordt in onder andere de bouw, architectuur en de decorbouw van de Hollywood filmindustrie. De Jong werkte eerst vooral met styrofoam, maar is later overgestapt naar het werken met het gegoten polyurethaanschuim. Het aangekochte werk is opgemaakt uit beide materialen en staat symbool voor de overgangsperiode.

Eerder verwierf het museum het werk Infinite Silence, The Way Things Are and how They Became Things (2008) dat gemaakt is van polyurethaanschuim en dat De Jong afgelopen jaar speciaal voor het Groninger Museum vervaardigde. Ook schonk de kunstenaar een aantal tekeningen.

Er is niet veel werk van De Jong te zien in openbare Nederlandse collecties. Een groter gedeelte bevindt zich in buitenlandse collecties waaronder de Saatchi Collection in London en de Deste Foundation van Dakis Joannou in Athene. Het is bijzonder dat nu twee substantiële en complete beeldengroepen in de vaste collectie van het Groninger Museum zijn, waarmee het Groninger Museum is staat is om twee belangrijke fasen uit De Jong’s oeuvre te tonen.

Wegens een renovatie is het Groninger Museum van 12 april tot en met 18 december gesloten.
 

Deel deze pagina