Grafisch Museum heropent met The Next Call

woensdag 26 augustus 2015

Grafisch Museum heropent met The Next Call

Het Grafisch Museum in Groningen, GRID, gaat verhuizen en is daarom tot 17 oktober gesloten voor het publiek. Maar het wachten wordt beloond, en wel met de tentoonstelling ‘The Next Call - H.N. Werkman en de internationale avant-garde’. De expositie vindt plaats in het kader van het Werkmanjaar. 

Het uitgangspunt van de tentoonstelling is het kunstenaarstijdschrift van H.N. Werkman, The Next Call. Deze tentoonstelling gaat in op het fenomeen internationale kunstenaarstijdschriften uit de avant-garde die de inspiratie vormden voor H.N. Werkmans The Next Call. Ook is er aandacht voor de mensen achter deze tijdschriften, de internationale contacten die daardoor ontstonden en de context van waaruit deze tijdschriften en initiatieven ontstonden.

Door middel van historisch foto- en filmmateriaal en geluidsopnamen wordt de bezoeker meegenomen naar de tijd van de avant-garde en de periode tussen de beide wereldoorlogen. Hoe zag Europa er in deze tijd uit, hoe kleedden mensen zich, wat voor literatuur en muziek verscheen er en wat voor kunst werd er gemaakt? En wat waren de verschillen tussen landen en steden onderling?

De meeste kunstenaarstijdschriften ontstonden in steden als Berlijn, Parijs, Moskou, Boedapest en Amsterdam en werden gemaakt door intellectuelen, schrijvers, dichters en kunstenaars die soms ook nog eens politiek geëngageerd waren. The Next Call ontstond in Groningen en werd gemaakt door een drukker die zich op het kunstenaarspad had begeven, zonder een uitgebreid netwerk van kunstenaars en intellectuelen en zonder politiek engagement. Hoe zag het Groningen van Werkman eruit, wat was de kring waarin Werkman zich begaf en hoe slaagde hij erin contacten te leggen met grote, internationaal actieve kunstenaars?

Het Grafisch Museum zat tot voor kort in de Rabenhauptstraat. Vanaf oktober heeft het museum een plekje in de Sint Jansstraat in de binnenstad van Groningen.

www.gr-id.nl

Deel deze pagina