Folkert de Jonge, Brücke en mode in Groninger Museum

woensdag 24 februari 2010

Folkert de Jonge, Brücke en mode in Groninger Museum
In het Groninger Museum zijn nog tot en met 11 april drie aansprekende tentoonstellingen te zien. Het gaat om een expositie van topstukken uit de collectie van het Brücke Museum in Berlijn, een grote tentoonstelling van modeontwerpers Bernhard Willhelm en Jutta Kraus en een solotentoonstelling van het werk van de kunstenaar Folkert de Jong.

De tentoonstelling van de Brücke-werken, die in het Ploegpaviljoen van het museum gehouden wordt, toont 150 werken waaronder schilderijen, tekeningen, grafiek en beelden van Brücke-leden Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel, Karl Schmidt- Rottluff, Fritz Bleyl, Max Pechstein, Emil Nolde, Cuno Amiet en Otto Mueller.

Tegelijk met de tentoonstelling van de topstukken uit het Brücke Museum, presenteert het Groninger Museum ook een grote solotentoonstelling van modeontwerpers Bernhard Willhelm en Jutta Kraus. Dit is ter gelegenheid van het 10-jarige jubileum van de onconventionele ontwerpers. Willhelm en Kraus, beide geboren in 1972, laten zich in hun ontwerpen inspireren door straatmode, klederdrachten, kitsch en een kinderlijke blik. In de afgelopen tien jaar leverde het duo dertig ietwat extreme, dwarse maar ook zeker vrolijke collecties op.

De tentoonstelling van Folkert de Jong toont een grote selectie sculpturen, niet eerder getoonde tekeningen en nieuw monumentaal werk. De Jong, die in 1972 werd geboren in Egmond aan Zee, is een van de meest opvallende Nederlandse kunstenaars van dit moment die internationaal is doorgebroken. Zijn sculpturen zijn wereldwijd opgenomen in particuliere en openbare collecties in plaatsen als Londen, Miami, Amsterdam, New York, Den Haag, Los Angeles en in Montreal. Folkert de Jong studeerde aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam en ontving verschillende prijzen voor zijn werk, waaronder de ‘Prix de Rome Sculptuur’, de ‘Den Haag Sculptuur Award’ en de ‘Charlotte Köhler prijs’.

Overigens verhuist het Groninger Museum voor een half jaar naar zijn oude locatie. Het huidige pand ondergaat tussen mei en december volgend jaar een grondige renovatie. Een selectie van de kunstwerken gaat naar het pand waarin het Groninger Museum tot 1994 huisde, de rest van de collectie komt in het depot.

www.groningermuseum.nl
 

Deel deze pagina