Duik de Groningse geschiedenis in

maandag 12 september 2016

Duik de Groningse geschiedenis in

De hele maand oktober staat in het teken van historie en vergane tijden tijdens de Groningse Maand van de Geschiedenis. Eén van de hoogtepunten is de Dag van de Groninger Geschiedenis, op 8 oktober. Beide evenementen hebben een bomvol én leerzaam programma met onder andere voorstellingen, stadswandelingen, rondleidingen en markten. Ook aan de jongste bezoekertjes is gedacht.

Educatie

In het kader van de Maand van de Geschiedenis vinden er verspreid over de provincie Groningen allerlei interessante en educatieve activiteiten plaats. In Winschoten is 2 oktober bijvoorbeeld De Grote Geschiedenisshow. Met muziek, ontroerende verhalen, humor en oeroude liedjes nemen Jos Palm en Nelleke Noordervliet het publiek mee naar het verre verleden. In de Menkemaborg in Uithuizen staat 16 oktober een rondleiding gepland. De rondleiding biedt een kijkje in het duistere verleden van borgen.

Voor kinderen

Dat geschiedenis ook heel leuk kan zijn, kunnen de jongste bezoekertjes ervaren in Oude Pekela, van 17 tot en met 22 oktober. Ze kunnen hier een echte plaggenhut bouwen, zodat ze meer te weten komen over de slechte woonomstandigheden van de allerarmsten uit deze regio ruim 100 jaar geleden. In Leens, op landgoed Verhildersum, kunnen kinderen de hele maand oktober speuren naar sporen uit het verleden en uit de natuur.

Dag van de Groninger Geschiedenis

De geschiedenis van de stad Groningen staat centraal tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis op 8 oktober. Omdat het evenement dit jaar dertig jaar bestaat wordt er ook nog eens extra groots uitgepakt. De dag wordt geopend door Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, waarna er een hele trits wandelingen, lezingen en depotrondleidingen op het programma staat.

Dit jaar is er extra aandacht voor het thema ‘Grenzen’. Zo vertelt oud-marechaussee Koos Schipper bijvoorbeeld over zijn jaren bij de grensbewaking. Er is ook mobiel erfgoed te bewonderen: in de Zuiderhaven liggen historische schepen, zoals de loodskotter Eems, en er staan oude Groninger brandweerwagens op het Cascadeplein.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is op 8 oktober gratis toegankelijk. Om 15.00 wordt er een gratis rondleiding verzorgd door kunsthistoricus Klaas Helfrich. Hij toont bezoekers de archeologie-tentoonstelling De Pelgrim & de Dame en vertelt het verhaal over de verschillende vondsten uit de binnenstad. 

Voor het eerst organiseert de Dag van de Groninger Geschiedenis dit jaar ook speciale activiteiten voor kinderen. Zij kunnen bijvoorbeeld genieten van een voorstelling van jeugdtheater Heisa of meedoen met een rondleiding door het depot van de Groninger Archieven.

Verhalen van Groningen

Ook de Verhalen van Groningen organiseert op de Dag van de Groninger Geschiedenis een wandeling. Het leuke: de wandeling wordt ondersteund door een nieuwe app, waarmee Groningen in een openluchtmuseum verandert. Zo zie je via de app (Verhalen van Groningen) dat het vervoer van suikerbieten in de herfst van 1930 er heel anders aan toe ging dan nu. Boten vol bieten lagen toen te wachten aan de Emmasingel, bijna letterlijk voor de deur van RHC Groninger Archieven. Ook laat de app zien hoe het verkeer op het Emmaviaduct geregeld werd, de schepen vol turf aan de Zuiderhaven lagen en hoe een gloednieuwe trolleybus er toen uitzag. Elk half uur vanaf 11.00 uur vindt er een wandeling plaats. Het start- en eindpunt van de route is Cascadeplein 4. De laatste wandeling is om 16.00 uur.

Meer informatie?

Neem voor het volledige programma een kijkje op www.maandvandegeschiedenis.nl.

Deel deze pagina