De Groninger Culturele Ambassade in Leeuwarden

maandag 01 oktober 2018

Wil je zien hoe een kunstenaar in het water beweegt met een tijger en een krokodil? Dat kan in De Groninger Culturele Ambassade die van 15 september t/m 18 november in Leeuwarden te bezoeken is als een samenwerking tussen Groningen en Leeuwarden-Fryslân Culturele hoofdstad 2018. Als centraal thema is gekozen voor Water en Waterstof: een thema dat zowel Groningen als Friesland verbindt. In de ambassade is een expositie van jonge Groningse talenten te zien. Deze talenten krijgen de kans om hun werk te laten zien. Het is een tentoonstelling van moderne kunst in combinatie met installatiekunstwerken, voor als je een keer iets nieuws wil proberen.

In de expositie zie je hedendaagse kunst over de impact en mogelijkheden van het water. Er is bijvoorbeeld een video waarin je ziet hoe een kunstenaar zijn eigen eiland bouwt en een video waarin je ziet hoe een kunstenaar samen met een tijger en een krokodil in het water beweegt. Een erg indrukwekkende en interessante expositie.
​De Culturele Ambassade is gemaakt van een aantal grote houten kubussen van architectenbureau Onix en in samenwerking met Rizoem. Dit is een bijdrage van de Gemeente Groningen en Provincie Groningen.

Het activiteitenprogramma vindt in en rondom de Culturele Ambassade plaats. Zo is er 6 oktober bijvoorbeeld een thema-avond over ‘Water en Waterstof: wat kan design bijdragen?’. Deze speciale avond vindt plaats in de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Mirjam de Bruijn, winnares van de HEMA Ontwerpwedstrijd, zal aanwezig zijn en iets vertellen over haar producten die slechts voor 20% uit water bestaan. Plastic-soup-surfer Merijn Tinga vertelt over zijn avonturen wanneer hij surft op zijn board van gerecycled ‘soup-plastic’ in binnen- en buitenland om zwerfplastic te verzamelen. Last but not least vertelt John Körmeling over zijn zelfgebouwde auto op waterstof.

Een geschikt evenement voor kinderen is de workshop: ‘Nou & Herkauw’. Dit is een evenement voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Deze workshop wordt vormgegeven in een game. Binnen deze game zijn een aantal eilanden die bewoond kunnen worden. De opdracht is om deze wereld te bewonen door er een fantasiestad in te bouwen. De Kinderburgemeesters en Kinderlocoburgemeesters zullen het startsein geven voor deze educatieve workshop op donderdag 8 november.

Genoeg op de planning om een uitje naar Leeuwarden een leuk Gronings cultureel tintje te geven! Lijkt dit je interessant? Kijk dan op de website voor het volledige programma. 

Deel deze pagina