De Bovenkamer van Groningen wint Watertorenprijs 2016

maandag 20 februari 2017

De Bovenkamer van Groningen wint Watertorenprijs 2016

De Bovenkamer van Groningen heeft de Watertorenprijs 2016 gewonnen. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan de eigenaar van een watertoren die recent de beste herbestemming realiseerde.

De prijs bestaat behalve uit de eer uit een speciaal daartoe door Niko Hoebe ontworpen plaquette. Het is de bedoeling dat de prijswinnende herbestemmingen een inspiratiebron vormen voor andere initiatiefnemers.

De jury koos unaniem voor de Bovenkamer van Groningen. “De unieke kwaliteiten van de toren - een rijksmonument - zijn bij de herbestemming niet alleen goed gerespecteerd, de nieuwe functie profiteert ook optimaal van de bijzondere ruimtelijke karakteristiek van de toren.”

Na ruim 30 jaar leegstand is het bijzondere monument aan de Noorderbinnensingel sinds mei 2014 weer in gebruik. De Bovenkamer van Groningen is een locatie voor bijeenkomsten op, letterlijk, hoog niveau. Op de begane grond houden House of Design en NESK kantoor. Het Paleis verzorgt de verhuur en de catering van de zalen.

In 2013 is er gestart met de renovatie van de toren volgens een plan van Luc Veeger. Op de begane grond - tussen de stalen poten - is kantoorruimte gebouwd. De zwarte stalen constructie van het waterreservoir is opengebroken en biedt ruimte aan twee zalen. Via een glazen gedeelte in de vloer is een doorkijk gecreëerd tussen beide ruimten. Zo zijn de constructiebalken van de nok van de toren op alle verdiepingen zichtbaar. De oorspronkelijke ramen van de toren bieden een uniek uitzicht over de stad en de provincie Groningen.

Kijk hier voor meer info over De Bovenkamer van Groningen.

 

Deel deze pagina