Chinese beeldende kunst en Hollandse mode in het Groninger Museum

woensdag 27 juni 2012

Chinese beeldende kunst en Hollandse mode in het Groninger Museum

Het Groninger Museum staat bekend om zijn spraakmakende exposities. Dat imago wordt deze zomer nog maar eens bevestigd met exposities van de Chinese kunstenares Yin Xiuzhen en de Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen. Voor beide dames zijn de tentoonstellingen in het Groninger Museum hun eerste grote solo-exposities.

Yin Xiuzhen is een van de meest prominente Chinese kunstenaars van haar generatie. Hoewel ze afstudeerde als schilderes, is Xiuzhen vooral bekend geworden door har opvallende installaties. De tentoonstelling in het museum biedt op twee verdiepingen een overzicht van haar werk. De presentatie zal naast recent werk ook sleutelwerken bevatten als onder meer Collective Subconscious (2007), Thought (2009) en Waves (2009-2010). Ook zal de installatie Weapons (2003-2007) voor het eerst te zien zijn. Deze bestaat uit twintig horizontaal hangende speervormige objecten, die als dartpijlen op hun doel af lijken te schieten.

De nog jonge Nederlandse Iris van Herpen is momenteel één van de opvallendste modeontwerpers wereldwijd. In haar eerste grote solotentoonstelling is een overzicht van haar werk vanaf 2008 tot nu te zien. Ook een selectie van het meest recente werk als Capriole en Micro zullen worden getoond. Iris van Herpen staat bekend om haar opmerkelijke outfits waarbij zij traditioneel vakmanschap en noest handwerk combineert met innovatieve technieken als rapid prototyping en radicale materiaalkeuzes als speciaal bewerkte leersoorten, synthetische bootgarens en de baleinen van kinderparapluutjes. Daarmee creëert zij sculpturale effecten met een verbluffend visuele impact, die zowel organisch als futuristisch aandoen.

De expositie van het werk van Yin Xiuzhen is nog te zien tot en met 18 november. De ontwerpen van Iris van Herpen worden nog tot en met 23 september tentoongesteld in het Groninger Museum.

www.groningermuseum.nl
 

Deel deze pagina