Bowie succes. Nu nieuwe expositie: Nieuwe Wilden

maandag 11 april 2016

Bowie succes. Nu nieuwe expositie: Nieuwe Wilden

De David Bowie-tentoonstelling in het Groninger Museum, die tot 10 april te zien was, was een megasucces. De expositie trok in vier maanden tijd  200.700 bezoekers. Dat zijn er net zoveel als normaal in een heel jaar. Het museum maakt zich ondertussen op voor een nieuwe tentoonstelling: Nieuwe Wilden, die in het teken staat van Duits neo-expressionisme uit de jaren ’80.

De expositie rondom David Bowie zou eigenlijk tot 13 maart in Groningen blijven, maar vanwege het grote succes werd de tentoonstelling met een maand verlengd. Na de dood van Bowie kreeg het museum te maken met een stormloop aan bezoekers en daarom werden de openingstijden verruimd. Volgens het Groninger Museum kwam een op de tien bezoekers uit het buitenland. De tentoonstelling was vooral in trek bij Duitsers en Britten.

 

Nieuwe Expositie: Nieuwe Wilden

Vanaf 30 april is er in het museum een nieuwe expositie te bekijken: Nieuwe Wilden. In deze tentoonstelling staat het Duitse neo-expressionisme uit de jaren ’80 centraal. Zo brutaal en heftig als de punk ooit de wereld van de popmuziek opschudde, zo manifesteerde het ‘neo-expressionisme’ zich in de wereld van de beeldende kunst. De internationale kunst werd in de jaren zestig en zeventig gedomineerd door abstracte en conceptuele tendensen, en bijna niemand had verwacht dat de figuratieve, expressionistische schilderkunst met zo’n grote kracht terug zou komen. Dat gebeurde wel, in meerdere landen tegelijk, maar nergens op zo’n brede schaal als in (toenmalig West-) Duitsland.

Ook nieuw: Groninger Museum houdt spreekuur

Het Groninger Museum organiseert dinsdag 3 mei het eerste ‘Groninger Museum Spreekuur’. Conservatoren staan dan klaar om gratis meegebrachte voorwerpen en (kunst-)werken te beoordelen op hun historische en kunstzinnige waarde.

Elke eerste dinsdag van de maand wordt er zo’n spreekuur gehouden. De conservatoren zijn aanwezig van 14.00 tot 16.00 uur.

Het museum benadrukt dat de conservatoren de werken niet taxateren; dit is voorbehouden aan beëdigde taxateurs. Wie een kunstwerk wil laten beoordelen, kan zich aanmelden via spreekuur@groningermuseum.nl.  

www.groningermuseum.nl

Deel deze pagina