Alice in Wonderland op de planken

dinsdag 28 september 2010

Alice in Wonderland op de planken
Het Noord Nederlands Toneel brengt het sprookje Alice in Wonderland op de planken. Deze klassieker uit 1865 van de Britse auteur Lewis Carroll wordt gezien als een klassiek kinderboek maar is tegelijkertijd een confronterend sprookje voor volwassenen.

In Alice in Wonderland tuimelt een klein meisje door een konijnenhol een onbegrijpelijke wereld in. De Wereld waar Alice in terecht komt wordt bevolkt door onaangename lui, die dom, gewelddadig, angstig of gestresst zijn. Logica en kennis zijn in Wonderland maar beperkt bruikbaar. Wonderland is dan ook verhullende benaming: er heerst eerder grimmigheid dan verwondering. Het lijkt de echte wereld wel. De val in Wonderland krijgt een gevaarlijke en absurde wending, wanneer de volwassenen rond Alice niet alleen gek, maar ook onbetrouwbaar blijken. Hoewel ze erg ingenomen zijn met de manier waarop Wonderland ingericht is, weigert Alice mee te gaan in de waanzin en stapt ze uit het Wonderland de frisse lucht in.

Het sprookje is bewerkt door Ko van den Bosch. In zijn bewerking stelt hij de vraag ‘Wat als Wonderland niets anders is dan de bizarre, dagelijkse werkelijkheid?’. Alice in Wonderland van het Noord Nederlands Toneel toont de ontwikkeling van een kind in een absurde wereld: grappig maar ook pijnlijk.

De try-outs vinden plaats van 30 september tot en met 2 oktober. 3 Oktober is de première in de Stadsschouwburg. Daarna is het sprookje in Groningen te zien van 5 tot en met 9 oktober en van 24 tot en met 26 november.

www.nnt.nl

Deel deze pagina