Groningse Wierden

Groningse Wierden

Groningen is bezaaid met wierden: eeuwenoude kunstmatige heuvels die de bewoners van deze streek meer dan duizend jaar lang beschermden tegen het wassende water en waaraan het huidige Groningse landschap haar huidige aanzicht dankt.


Op de Groningse wierden zijn tussen 500 voor Christus en 1000 na Christus dorpen ontstaan. Door de bedijking van de Waddenkust werden de wierden overbodig en in sommige gevallen afgegraven. Waar dat niet gebeurde, werd de dorpskerk vaak op het hoogste punt van de wierde gebouwd.

In Niehove is de oorspronkelijke structuur intact gebleven. Het dorp is aangewezen als beschermd dorpsgezicht en is een van de meest bezienswaardige wierdedorpen. Midden op de wierde staat de romanogotische kerk uit de 13de eeuw waarin een bezoekerscentrum is gevestigd. Het middelpunt van het dorpsleven is het café Eisseshof. In het dorp kan sfeervol worden overnacht in de tot dorpslogement verbouwde Oude Bakkerij.


Museum Wierdenland

In het wierdedorp Ezinge geeft het Museum Wierdenland een beeld van de ontstaansgeschiedenis en bewoning van het huidige wierdenlanschap. In het museum is de fietsroute Vijftien Wierden verkrijgbaar; dertig kilometer fietsen langs verschillende wierden, Middeleeuwse dijken, boerderijen, kerken en dorpen. De Bouwerd is een van de wierden. De wierde is bekend van het dubbel paardengraf dat er is gevonden en dat nu in het Museum Wierdenland is te zien.


Reitdiep

Tussen de wierdendorpen in het Westerkwartier stroomt het Reitdiep, ooit de Hunze geheten. Het Reitdiepdal is het oudste cultuurlandschap van Europa. De rivier werd in de loop van de 17e eeuw gedeeltelijk rechtgetrokken. Aan het Reitdiep, in Garnwerd, ligt het bekende Café Hammingh, waaraan sinds de bouw van dit café in 1876 weinig is veranderd. De vloeren en de balken van het sfeervolle huiskamercafé zijn gemaakt van gesloopte schepen.


Eenum

De wierde van Eenum werd al in 500 voor Christus bewoond. Het romaanse kerkje op de wierde dateert uit de twaalfde eeuw. Het Arp Schnitgerorgel in de kerk is van 1703. Net buiten het dorp ligt een van de hoogste wierden van Groningen, de Eenumerhoogte.


Museum Het Hoogeland

Midden op de oude wierde van het dorp Warffum in het Hoogeland ligt Openluchtmuseum Het Hoogeland. In het museum is te zien hoe de Groningse bevolking tussen 1775 en 1920 leefde en werkte.


Deel deze pagina