Prachtige Groningse kerken

De stad en de provincie Groningen hebben prachtige eeuwenoude kerken, gemaakt in de romaanse, laatromaanse, en gotische bouwstijl. Veel zijn voor het publiek opengesteld: een kwestie van een sleutel halen bij de buren.


Scheve toren van Bedum

De Groninger kerken zijn bijzonder door hun sobere architectuur, ingetogen interieurs en wereldberoemde orgels. De St. Walfriduskerk in Bedum valt op door zijn scheve toren, deze toren staat meer uit het lood dat de toren van Pisa. Ook de kerk in Scheemda uit 1515 is een juweeltje en vroeger gebruikt door de bewoners van het gebied om te schuilen bij noodweer en overstromingen van de Dollard.


De Der Aa-Kerk  in het centrum van Groningen is waarschijnlijk rond 1200 gebouwd en wordt nu gebruikt voor concerten, tentoonstellingen, bedrijfsdiners, beurzen, huwelijken, recepties en feesten. De Martinikerk is het beeldmerk van Groningen en staat op de Grote Markt. De Martinitoren, in Groningen d’Olle Grieze genoemd, is zowel voor individuen als voor groepen te bezoeken. De naam dankt de toren aan de grijze kleur. Samen met de spits is de toren 97 meter hoog. De fundering is slechts drie meter diep en bestond vroeger geheel uit koeienhuiden.


De Stichting Oude Groninger Kerken beheert ruim zestig Groninger Kerken. Door aankoop, restauratie en onderhoud behoudt de Stichting het cultuurgoed voor Groningen, de Stichting beheert ook de toegang tot de kerken. Vaak is de sleutel van de kerk af te halen bij de buren.


Kunst en cultuur in de kerken

De Groninger Kerken dienen als podia voor verschillende evenementen. Het KunstCircuit organiseert jaarlijks een reeks van 'beeldende presentaties'. Aan het begin van de zomer vindt het cultureel festival Terug naar het Begin plaats in de kerken en aan het einde van de zomer de ZomerJazzFietsTour.


Kerkhoven

Dankzij het project ‘Kerken in het groen’ zijn verschillende kerkhoven in Groningen volledig hersteld. De kerkhoven in Groningen zijn bijzonder vanwege de vele grafverzen die naast de naam en datum de zerken sieren. Het project Op Hoogte Gedacht is een project rond beeldende kunst op kerkhoven en heeft als doel de historische Groninger kerkhoven op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen.


Gelovigen op bedevaart naar Warfhuizen

Vele duizenden en duizenden bedevaartgangers brengen jaarlijks een bezoek aan de oude kerk van Warfhuizen. De kerk ontwikkelt zich daarmee steeds meer tot bedevaartsoord. Er komen niet alleen steeds meer bezoekers, ze komen ook van steeds verder weg…

De gelovigen worden naar het Noord-Groningse dorpje getrokken door een bijzonder beeld van de maagd Maria. Het Spaanse processiebeeld, Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin’ is gesneden door de Sevillaanse beeldhouwer Miguel Bejarano Moreno. Hij is een van de beeldhouwers die zich gespecialiseerd hebben in het maken van beelden voor de beroemde processies in Andalusië.

De kerk heeft een bijzonder barokinterieur dat uniek is voor het Noorden en niet zou misstaan in Oostenrijk of Italië. De kerk wordt sinds 2001 bewoond door een officiële Rooms-Katholieke kluizenaar, Broeder Hugo. Hij leeft letterlijk in de kluis, een woonruimte achter het grote hek dat dwars door de kerk loopt.

Deel deze pagina