Borgen in Groningen

Borgen zijn de fraaie buitenverblijven van de jonkers uit vorige eeuwen. Ze hebben meestal hun oorsprong in een 'steenhuis', een simpel verdedigingswerk uit de 14e of 15e eeuw met dikke muren waarin rijke boeren konden vluchten in tijden van gevaar.


Menkemaborg

De Menkemaborg in Uithuizen geeft een beeld van de woon- en leefcultuur van de Ommelander jonkers in de 17de en 18de eeuw. De borg is omgeven door een prachtige tuin, aangelegd in de vroege 18de eeuw en sindsdien vrijwel onveranderd gebleven.


Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg ontstond al voor 1300 als een sober steenhuis met dikke muren. In de 16de eeuw werd het gebouw uitgebreid en verfraaid en werd een slotgracht gegraven. Vanaf 1670 werden de beide zijvleugels toegevoegd zodat het gebouw een U-vorm kreeg. Borgheer De Sandra Veldtman startte in 1781 een grootscheepse verbouwing en bepaalde het huidige uiterlijk van de borg. Links staat het schathuis, vroeger boerderij en nu café-restaurant. Rechts bevindt zich het koetshuis met daarin de museumwinkel en expositieruimte. De Oranjerie dient ook als tentoonstellingsruimte.


Landgoed Nienoord

Landgoed Nienoord kent zijn oorsprong in 1508 toen jonker Wigbold van Ewsum uitgestrekte stukken veengebied kocht bij Midwolde. Het landgoed Nienoord in Leek herbergt een pretpark, zwembad en een schitterende borg. De borg Nienoord maakt deel uit van Museum Nienoord. Museum Nienoord is een bijzondere 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang.
 


Verhildersum

Landgoed Borg Verhildersum in Leens is ingericht in een 19de-eeuwse sfeer en dient nu als museum. Door de eeuwen heen hebben er verschillende families gewoond. De laatste bewoners vertrokken in 1953.          


Andere borgen

In Groningen is ook nog een groot aantal niet museale borgen aanwezig. Zoals Landgoed Ekenstein bij Appingedam, waar nu een restaurant is gevestigd, de Ennemaborg in Midwolda waar kunstenares Maya Wildevuur een galerie heeft, de Piloersemaborg bij Den Ham en de Borg Welgelegen bij Sappemeer. De uit de 14e eeuw daterende Allersmaborg ligt vlak buiten het plaatsje Ezinge. De Coendersborg ligt aan het oudste voetpad van Nederland in Nuis. In de schuur achter de borg is landbouwmuseum ’t Rieuw gevestigd. Borg Rusthoven in Wirdum dateert uit 1686 en tot slot, Borg Ewsum bij Middelstum, waar een theeschenkerij is gevestigd, en waar men kan overnachten in een leuk appartement.

Deel deze pagina